jakucs logo  A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar
Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszéke
szte logo

 

immár XI. alkalommal hirdeti meg a

Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny

magyarországi és határon túli, 9-12. osztályos középiskolai tanulók részére.

image1 

A versenyre kétfős középiskolás csapatok jelentkezését várjuk, egy iskolából maximum 5 csapat jelentkezhet.

A versenyen a részvétel ingyenes!

A tanulmányi verseny az általános és középiskolai természetföldrajzi tananyagra épít, a 2021/2022-es tanévben a verseny kiemelt témája:

A földrajz digitális világa.

A feladatok között nagyrészt a korábbi versenyekhez hasonló, tananyagra épülő, gondolkodtató feladatok, másrészt digitális földrajzi feladatok lesznek. A felkészüléshez a résztvevők használhatják a honlapunkról letölthető korábbi versenyek megoldókulcsait, másrészt a verseny honlapján közzétett felkészülési anyag alapján gyakoroljanak, szerezzenek jártasságot digitális földrajzi feladatok megoldásában.

image2

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ meghosszabbítva: 2022. január 21. (péntek)

Jelentkezni ITT online kitölthető űrlapon lehet!

A jelentkezéshez regisztráció szükséges, a korábbi években használt regisztráció idén is használható. A jelentkezéshez az iskola nevét, e-mail címét, a csapat nevét, a csapattagok nevét, születési idejét, e-mail címét, felkészítő tanáruk nevét, e-mail címét kell megadni. Meg kell jelölni, hogy rendelkeznek-e korábbi évekből CooSpace azonosítóval.

Honlapunkon található Segédlet a regisztrációhoz és a jelentkezéshez

 A verseny három fordulóból áll:

 Elődöntő

 A verseny első, iskolai fordulójára 2022. február 14-én (hétfő) 14:00-16:30- között kerül sor. A forduló online formában történik, feladatait minden csapat saját iskolájában tanári felügyelettel, az SZTE egyetemi CooSpace rendszerében oldja meg. A versenyhez a résztvevők középiskoláinak kell a szükséges internetes elérhetőséget és a számítógépet biztosítania. A lebonyolítás részletes menete a versenyszabályzatban található, ill. a verseny előtt e-mailben tájékoztatjuk az iskolákat, a felkészítő tanárokat és versenyzőket.

image3

A középdöntőbe a versenyre jelentkezett összes csapatból a legjobb 40 csapat
(a végleges csapatszám pontszámoktól függően változhat) kerül be.

 Középdöntő és Döntő

A középdöntő és döntő fordulói 2022. április 1-2-én (péntek, szombat) a Szegedi Tudományegyetemen kerülnek megrendezésre. A középdöntőbe jutott csapatokat és kísérőtanáraikat vendégül látjuk, szállást és étkezést biztosítunk. A középdöntőben a versenyző csapatok írásban mérik össze tudásukat, a legjobb 8 csapat kerül a döntőbe. A döntő szóbeli, labor és kvíz feladatokból áll. Részletes leírás a versenyszabályzatban található.

A résztvevőket színes szakmai kísérőprogrammal is várjuk Szegedre!

Vis major esetén a középdöntő és a döntő is online formában kerül megrendezésre.

 Díjazás

A középdöntőbe jutott csapatok a helyszínen fogadócsomagot (póló, tájékoztató füzet, emléktárgy) kapnak. Szállásuk és étkezésük ingyenes.

A döntőbe jutott csapatok és felkészítő tanáraik összesen több százezer forint értékű nyereményt kapnak (digitális eszközökre Pl. mobiltelefon, tablet beváltható vásárlási utalványok, könyvek, emléktárgyak) díjazásul. 

A legjobb határainkon túli középiskola csapata különdíjban részesül! 

 Az első helyezést elért csapat Jakucs László emlékplakettet kap.

A Jakucs László Középiskolai Földrajzversenyen 2022-ben 1-5. helyezést elért csapatai és kísérőtanáraik fődíjként ingyenesen részt vehetnek egy négynapos külföldi szakmai tanulmányiúton teljes ellátással.

image4

 

Jelentkezni ITT online kitölthető űrlapon lehet!

 

Letölthető információk a verseny honlapján:

Felkészülési anyag a 2022-es versenyhez - A földrajz digitális világa

( ! FIGYELEM ! Az ArcGIS Online feladatleírás a 25. ponttól - ld. 15. oldal - frissült. / 2022. február 1.)

Gesztes Olympia, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
telefon: +36/62-343 365, +20/571 65 11

Dr. Szilassi Péter, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
telefon: +36/62-343 368

A program támogatói: 

ntp logo miniszterelnokseg logo szte2 logo

Jakucs László Középiskolai Földrajzverseny

Go to top