Application Developer
Art Director & Photographer
Photographer & Illustrator
Arrow
Arrow
Slider
Özönnövény vadászat!

 


Hazánk élővilágának fajgazdagságát, biológiai sokféleségét, egyre jelentősebben mértékben veszélyeztetik a többségükben más kontinensekről, idegen tájakról behurcolt úgynevezett özönnövények. Ezek a gyors terjedésre képes inváziós - vagy más néven özönfajok rendkívül agresszívan, nagy tömegben terjednek. Megjelenésük, térhódításuk évről évre nagyobb arányú, fertőzésszerű terjedésük helyenként megállíthatatlannak tűnik. Ott ahol először még csak néhány példány jelenik meg „előhírnökként”, hamarosan az őshonos vegetáció fajszáma, és egyedszáma is csökkenni kezd, és néhány év után minden felszínt ezek a növények fednek le, teljesen kiszorítva e területekről a természet közeli őshonos vegetációt. A természetvédelmi szakemberek sok esetben vesztésre állnak a szinte megállíthatatlanul növekvő területű özönnövény-fertőzöttséggel szemben.

Az özönnövények, amellett hogy jelentős, sokszor visszafordíthatatlan természetvédelmi kárt okoznak, veszélyeztetik az Ön egészségét is, hisz allergiás megbetegedéseket, illetve a Kaukázusi medvetalp komoly égési sérülésekre emlékeztető gyulladásokat, szembe kerülve akár vakságot is okozhat. A természetvédelmi szakemberek heroikus, sokszor reménytelennek látszó küzdelmet folytatnak ezekkel a fajokkal, mely listáját a termeszetvedelem.hu honlapon közzétesznek.

Ahhoz, hogy megfékezzük az özönnövények robbanásszerű terjedését, szükségünk van az Ön segítségére, közreműködésére is!

A hatékony természetvédelmi védekezés érdekében fontos lenne pontos, naprakész információval rendelkeznünk az inváziós növényfajok elterjedéséről, hisz e növények képesek akár évről évre újabb helyszíneken megjelenni. Égető szükség lenne az inváziós fajok által fertőzött területek térképezésére, lehatárolására! Csakis egy állandóan frissülő aktuális információkkal nyílik esély rá, hogy azonosítsuk a legjobban fertőzött területeket és hogy megértsük az inváziós fajok terjedését elősegítő földrajzi (talaj, vízellátottság, mikroklíma stb.) adottságokat.

Ezúttal kérjük az Ön segítségét munkánkhoz!

Az alábbi honlapon egy ingyenesen letölthető mobiltelefonos alkalmazást talál, mely segítségével könnyen és gyorsan tudja digitális térképen is rögzíteni a lakóhelyén, vagy lakóhelyének környékén, esetleg kirándulás, túrázás közben észlelt özönnövény foltokat. Kérjük, hogy álljon az Özönnövény Vadászok közé! Gyűjtsön, és töltsön föl fényképet, és adatot az Ön által észlelt özönnövényekről! Járuljon hozzá ahhoz, hogy unokáink egészségesebb környezetben nőhessenek fel, hogy Magyarország élőhelyeinek, és növényzetének biológiai sokféleségét megőrizhessük a jövő nemzedéke számára!

Keresés az oldalon

Özönvadász

Bejelentkezés

Go to top