Kedves leendő ERASMUS-os diákunk! 

 

Engedd meg, hogy néhány szóban bemutassuk a külföldön tanulás lehetőségét! 

Az ERASMUS program célja, intenzívebb kapcsolat kialakítása az európai nemzetek között. Ebben szerepel egymás nyelvének és kultúrájának megismerése, közös oktatási és kutatási programokban való részvétel.  

Mivel a kapcsolat szoros együttműködéseken alapul, ezért a hallgatók hasonló oktatási profilú partner-tanszékeken tanulhatnak egy féléven keresztül. Összesen 16 európaiintézménybe pályázhattok.

A 2021/22. tanévben kínált lehetőségekről ITT tájékozódhatsz.

A pályázás tavaszi félévekben indul és a következő év valamelyik félévét lehet külföldön tölteni. Mivel a programot az EU támogatja, ezért havonta 350-375 Euro ösztöndíjat kapnak a sikeres pályázók. A felvett kurzusok elismertethetőek az itthon még nem elvégzett kurzusokként, amennyiben tematikájuk hasonló. 

Általában január végén tartunk egy tanszéki tájékoztatót a lehetőségekről, az adott évi pályázati kiírásnak megfelelően. A pályázóknak 2 lezárt félévvel kell rendelkezniük megfelelő tanulmányi eredménnyel és az órák követéséhes szükséges nyelvismerettel (lásd: pályázati űrlap). Mivel az ERASMUS kapcsolat tanszékek között lehetséges, ezért a partnertanszékeken a mi tanszékünkhöz hasonló kutatásokat végeznek, hasonló órákat oktatnak. Ezért kiemelten támogatjuk azoknak a diákoknak a pályázatát, akik a tanszékünkön valamilyen munkába bekapcsolódtak, itt írják projekt- és diplomamunkájukat. 

Minden hallgatónknak ajánljuk az ERASMUS programban való részvételt, hiszen ez egyfajta „befektetés” a saját jövőtökbe. Magabiztossá válik nyelvtudásotok, újfajta szemléletet kaphattok, nyitottabbak lesztek mások felé és talán kitartó barátságok is szövődhetnek. Az ERASMUS hallgatói csere keretében már több diákunk is töltött 1-2 szemesztert külföldön, akiknek a tapasztalatai és élményei segíthetik meghozni a kedvet a kiutazáshoz.

A kint felvett kurzusokat itthon is el kell ismertetni, azok bekerülnek a hallgató kurzusai közé.

Az ERASMUS program keretében ma már lehetőség van nemcsak az 5 hónapos tanulmányútra, hanem külföldi szakmai gyakorlat megszerzésére is. Talán ennél semmi sem mutat jobban az önéletrajzban! Lehet külön is választani, de a külföldi szemeszterrel is összeköthető. A szakmai gyakorlathoz a helyet Neked kell kiválasztani és leszervezni, de utána segítünk a bürokrácia útvesztőiben. 

Ha felkeltettük érdeklődésedet, gyere el a januári tájékoztatóra, vagy az egyetemi honlapon találhatsz bővebb információt. 

 

Jó utat és tanulást, 

Dr. Kiss Tímea 

tanszéki ERASMUS koordinátor

 

Keresés az oldalon

Bejelentkezés

Go to top