Laboratóriumok és eszközpark

 

Talaj- és Vízvizsgálati Laboratórium:

Az MSZ EN ISO/IEC 17025:2005 szabvány követelményeinek megfelelő vizsgálólaboratórium 2006 májusában szerezte meg az akkreditációt; azóta működését az évenkénti felügyeleti látogatások alkalmával folyamatosan meghosszabbították.

A vizsgálólaboratórium célkitűzése egyrészről a mintavételek és vizsgálatok egyenletes és magas színvonalú végrehajtása, mely biztosítja ügyfeleik elégedettségét és bizalmát, másrészről a labor minőségirányítási rendszerének folyamatos fejlesztése és az abban lefektetett elvek betartása minőségközpontú gondolkodással és szemlélettel.

A laboratórium talaj, üledékek, felszíni és felszín alatti vizek mintavételével, valamint a minták fizikai és kémiai jellemzőinek vizsgálatával foglalkozik. Akkreditált vizsgálatokat az alábbi területeken végez: Talaj, üledék fizikai, kémia, elemanalitikai vizsgálata; Felszíni- és felszín alatti víz fizikai, kémia, elemanalitikai vizsgálata; Felszíni- és felszín alatti víz helyszíni vizsgálata; Talaj, felszíni víz és üledékei, felszín alatti víz, talajvíz mintavétele és minta-előkészítése.

Bővebb információ

A Talaj- és Vízvizsgálati Laboratórium legfontosabb eszközei:

A Talaj- és Vízvizsgálati Laboratórium legfontosabb eszközei:
Perkin Elmer Optima 7000DV ICP-OES Induktív csatolású plazma - optikai emissziós spektrométer automatikus mintaváltóval optima7000
Anton Paar Multiwave 3000 mintaelőkészítési rendszer (szerves és szervetlen eredetű minták nagy nyomáson és hőmérsékleten való gyors és teljes feltárásához, szárításához, bepárláshoz, hidrolízishez és extrakcióhoz) multiwave3000
UNICAM Helios spektrofotométer helios
FOSS FIA STAR 500 Gamma UV-VIS spektrofotométer FOSS
Perkin Elmer 3110 atomabszorpciós és emissziós spektrométer perkin3110
Dionex ICS-1600 Ionkromatográfiás rendszer (anionos) automatikus mintaváltóval Dionex

Geokronológiai laboratórium:

Az SZTE TFGT Geokronológiai laboratóriuma lumineszcens és radiokarbon kormeghatározással foglalkozik. A lumineszcens kormeghatározással foglalkozó laboratórium 2004-ben került létrehozásra, ami 2014-ben bővült a radiokarbon kormeghatározással. A két módszer egymással karöltve számos alap és alkalmazott kutatási kérdés megválaszolására alkalmas a földtudományok, környezettudományok és a régészet területén.

Tudományos szolgáltatás keretében vállaljuk különféle üledékek, kerámiák, téglák, fa- és csontmaradványok egykori talajok és tőzeg kormeghatározását, vagy akár műalkotások eredetiség vizsgálatát. Emellett retrospektív dozimetriai, gamma spektroszkópiás és radiokarbonnal kapcsolatos izotóp geokémiai vizsgálatok elvégését is.

Laboratóriumunk Európa, illetve a világ számos országából rendelkezik referenciával, illetve kiterjedt kapcsolatokkal. A főbb kutatási irányok fluviális és eolikus formák és folyamatok vizsgálata, paleo-környezet rekonstrukció, geoarcheológia és archeometria. 

Bővebb információ

Geokronológiai laboratórium legfontosabb eszközei:

Geokronológiai laboratórium legfontosabb eszközei:
RISO TL/OSL DA-15 típusú lumineszcens kormeghatározó berendezés RISO TL OSL 15
RISO TL/OSL DA-20 típusú lumineszcens kormeghatározó berendezés RISO TL OSL 20
Quantulus XXX típusú alacsony hátterű LSC berendezés Quantulus
Atomkomplex Prylad, egyedi fejlesztésű benzol szintetizáló sor Atomkomplex Prylad
Canberra típusú laboratóriumi gamma spektrométer  

Alkalmazott Geoinformatikai és Távérzékelési Laboratórium:

A geoinformatikai laboratórium a távérzékelés és az alkalmazott térinformatika számos területével foglalkozik. A laboratóriumban végzett vizsgálatok között szerepel a Kisgépes, kisformátumú (SFAP) légifelvételek készítése, feldolgozása és alkalmazása környezeti vizsgálatokban. Ennek a rendszernek nagy előnye a rövid telepítési idő, illetve a felvételek (közel) valós idejű kontrollja és megtekinthetősége. A rendszer valós és hamis színes, valamint termális képek készítésére is alkalmas. A műholdas adatgyűjtő rendszerrel folyamatos és valósidejű adatgyűjtés valósítható meg, mellyel különböző környezeti vizsgálatok alapadata jöhet létre. A távérzékelési módszereket kiegészítő nagy pontosságú terepi felvételezéseket a labor geodéziai eszközparkja teszi lehetővé.

Az alkalmazott térinformatikai vizsgálatok között szerepelnek a területhasználat és felszínborítás térképezése és változásvizsgálata városi és rurális környezetben, digitális domborzatmodell és növényzeti monitoring.

Bővebb információ

Az Alkalmazott Geoinformatikai és Távérzékelési Laboratórium legfontosabb eszközei:

Az Alkalmazott Geoinformatikai és Távérzékelési Laboratórium legfontosabb eszközei:
Távérzékeléses adatgyűjtés  
senseFly eBee X merevszárnyú drón ebeex
senseFly S.O.D.A / Parrot Sequoia+ / senseFly Deut T kamera sodasequoiadeutt
PhaseOne iXU 150 RGB/CIR kamera ixu150
Dji Ronin MX gimbal ronin
EUMETSAT vevő állomás parabola
Terepi geodézia  
Leica Viva RTK GPS  leica viva
Topcon Hiper Pro RTK GPS (rovar+bázis)  hiper pro
Leica Builder mérőállomás  leica builder
Sokkia Set350Rx mérőállomás  rx650
Sokkia Set310 mérőállomás  sokkia310
Leica Sprinter 150M digitális szintezők  sprinter150m
Leica Jogger 20 szintezők  jogger 20
Egyéb eszközök  
Garmin Geko / Garmin Map60CSx / Garmin Oregon 450 GPS-ek  geko            map60csx oregon450
Trimble Juno SB terepi adatgyűjtő PDA-k  trimble junosb
Szoftver licenszek  
ESRI oktatási szoftvercsomag (ArcGIS Desktop - ArcGIS Pro - ArcGIS Online)  
ESRI ArcGIS Enterprise (Portal + Server)  
LEICA ERDAS IMAGINE + LPS 2011  
HEXAGON GeoSpatial szoftvercsomag (ERDAS IMAGINE 2020, ER Mapper, IMAGINE Photogrammetry, ERDAS APPOLO)  
ENVI 4.8  
Trimble eCognition  
Pix4D  
Agisoft Metashape  

Dendrológiai és Pollenanalitikai Laboratórium:

A Dendrológiai laboratórium 2007-ben jött létre. A vizsgálatok többségében az évgyűrűket különböző geomorfológiai események időpontjának pontos megállapítására (csuszamlások korának megállapítása, medereróziós folyamatok sebességének mérése, vagy övzátony- és szigetépülés), geo-ökológiai elemzésekre (pl. a fák évgyűrűiben felhalmozott nehézfémek mennyisége és a környezeti terhelés hatása az évgyűrű vastagságra) és klimatikus hatások (pl. az aszályos évek évgyűrűkre gyakorolt hatása és ezzel összefüggően az évgyűrűk érzékenysége) kimutatására irányulnak.

A pollenanalitikai vizsgálatokra 2008 óta van lehetőség a tanszéken. A vizsgálatok során a polleneket paleo-ökológiai kutatásokban illetve aktív geomorfológiai folyamatok időpontjának és sebességének megállapítása történik. A laboratórium főbb projektjei paleo-ökológiai rekonstrukció készítése (pl. futóhomokmozgások megindulásának természetes vagy antropogén okainak vizsgálata), valamint rövid távú akkumuláció korának és mértékének vizsgálata (pl. hullámtéri akkukuláció vizsgálata özönfajok pollenjei segítségével).

Dendrológiai és Pollenanalitikai Laboratórium legfontosabb eszközei:

Dendrológiai és Pollenanalitikai Laboratórium legfontosabb eszközei:
Élő fából történő mintavételezésre szolgáló fafúró dendro1
LINTAB 5 dendrológiai mérőasztal és LEICA S4E mikroszkóp dendro2
TSAP évgyűrű elemző program  
Leica pollenanalitikai mikroszkóp  
Tilia és TiliaGraph kiértékelő programok  

Sekély geofizikai laboratórium:

A sekély geofizikai kutatások alapját képző georadar, mágneses, geoelektromos mérőműszerek és szonár igen széles körben, a földtudományok mellett az örökségvédelem, a mérnöki tudományok, a rendőri és katonai felderítés területén is kamatoztathatók. Az eszközök segítségével számos információ nyerhető a felszín alatti tér szerkezetéről, felépítéséről, tárgyak, üregek meglétéről és kiterjedéséről. Az eszközparkkal komplex alkalmazott kutatási tevékenységet folytatunk sekélyföldtani szerkezetek és betonszerkezetek vizsgálata terén, mindemellett rendszeresen részt veszünk előzetes régészeti dokumentációkhoz szükséges geofizikai felmérések kivitelezésében, valamint közművek térképezésében.

Sekély geofizikai laboratórium legfontosabb eszközei:

Sekély geofizikai laboratórium legfontosabb eszközei:
GSSI SIR3000 típusú georadar, 200, 270, 400, 1000 MHz-es antennákkal  geofiz2
Geomatrix  geofiz1

Hidromorfológiai laboratórium:

A hidromorfológiai laboratóriumban a folyóvízi felszínformáláshoz kapcsolódó folyamatok és formák mérésére és elemzésére van lehetőség, a változatos igényeknek megfelelően. A kutatásokat komplex terepi és laboratóriumi eszközrendszer segíti. A mederfelmérések során képesek vagyunk a fenékhordalék mérésére (hazai viszonyokra átdolgozott Helley-Smith mintavevővel), vízhozam mérésekre (forgólapátos vízsebesség mérő, ADCP), Lowrance HDS-5 GEN2 szonár pedig a mederfenék formáinak felmérésére. A folyamatok laboratóriumi, kismintás modellezését és elemzését teszi lehetővé az Emriver EM2 geomodel terepasztal. A terepi és laboratóriumi vizsgálatok alapján laboratóriumunk hidrológiai modellezést is vállal különböző szoftverek segítségével (pl. Mike 11+SHE, HEC-RAS).
A laboratórium vizsgálatainak részét képezi a lézeres szemcseösszetétel meghatározás, mely talajminták, különféle ipari poranyagok, építőanyagok szemcseösszetételének nagy pontosságú meghatározását teszi lehetővé, 0,08-2000 µm mérési tartományban.

Hidromorfológiai laboratórium legfontosabb eszközei:

Hidromorfológiai laboratórium legfontosabb eszközei: 
Lowrance HDS-5 GEN2 radar + structure scan hidromorf
Helley-Smith mintavevő  
Emriver EM2 geomodel emriver
Fritsch Analysette 22 MicroTec plus Fritsch

Keresés az oldalon

Bejelentkezés

Go to top